Spotçu Nedir?

26.03.2021
Spotçu Nedir?

Terim anlamı itibariyle sıfır ürünlerin, ihtiyaç fazlası olduğu durumlarda veya ufak deformasyonlar sebebiyle satılamayışı durumlarında, gerçek ederinin çok altında satılan ürünlerin satış mağazalarına spotçu denilmektedir. Bunun yanında halk arasında 2. El ürünlerin satıldığı yerler olarak da bilinmektedir. Çok iyi durumda olan 2. El eşyalar olabildiği gibi, markaların teşhir ürünleri veya taşınma sırasında çizilme gibi basit hataları sebebiyle de değeri düşen bu ürünler için fazladan para vermek gereksiz olacaktır.

Eşyalarını değiştirmek isteyen kişiler veya yeni ev kuranların, sıklıkla başvurdukları yerlerden biri olan spotçu mağazaları, her bireyin ihtiyacına uygun çözümler üreten yerlerdir. Maddi anlamda bir ferahlık sağlamasının yanı sıra, kullanılabilir ürünlerin başka evlerde israfa neden olmasının da önüne geçmektedir. Özellikle taşınma sırasında daha küçük bir eve geçmek veya ailenin kalabalıklaşması nedeniyle değiştirilen ürünler, çok çok iyi durumda olmalarına rağmen satılmak zorunda kalınmaktadır. Spotçu hizmeti veren firmalar bu ürünleri alarak başkalarının hayali olan eşyalara, daha uygun fiyatlarla sahip olmasını sağlamaktadır.

Örneklendirecek olursak; iki kişilik bir aileyken yeten buzdolabı, çocukların olması veya büyüklerin aile yanına taşınması sebebiyle yetmemeye başlamaktadır. Bu durumda değiştirilen buzdolabı, yer kaplayacağı gibi, ikinci bir ürünle birlikte elektrik maliyetini de artıracaktır. Spotçu olarak da bildiğimiz firmalar, bu ürünü makul fiyatlarla ve nakit olarak sizden alarak, bu boyutlarda bir buzdolabı sahibi olmak isteyen kişilerin daha cüz’i fiyatlarla sahip olmasına olanak sunacaktır.

Günümüz çağında tüketim çılgınlığının hızla artması, insanların ihtiyacı olmadığı halde belli ürünleri alması, eşyalardan çok çabuk sıkılıp değiştirme isteğinin ortaya çıkmasıyla spotçu mağazaları hızlı bir artış göstermektedir. Daha önceki zamanlarda bu ürünlerin başkalarına verilmesi veya çöpe atılmasıyla karşılaşılırken, günümüzde ihtiyaç fazlası ürünleri nakde çevirmek mümkün olmaktadır.

Ticari bir amaç güdülüyor olsa da spotçu mağazaları, bir anlamda amme hizmeti sunmaktadır. Avizeler gibi ev aksesuarlarının da satılabildiği bu mağazalarda, bir evin ihtiyacı olan hemen her ürünü uygun fiyatlara bulmak mümkündür. Ayrıca eşya satacaksanız, ücretsiz keşif hizmeti olan kurumlardan yararlanmak, sizin aklınıza en uygun fiyatı verecek olan yerle alışveriş yapmak daha akılcı olacaktır. Bununla birlikte bu kişilerin güvenilirliği, olası bir dolandırılma riskine karşın oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple kurumsal olarak spotçu işi yapan firmalar tercih nedeni olmalıdır.

Özellikle kombi, klima ve televizyon gibi elektronik eşyalar almak istediğinizde, belirli bir süre garanti veren kurumlar tercih edilmelidir. Bu ürünler çok hassas bir donanıma sahip olduğu için takılı olduğu yerde çalışır durumda olsa bile, yeni montaj edildiği yerde sorun çıkarabilmektedir. Bu sebeple belirli bir süre olsa bile spotçu garantisi altında olması gerekmektedir. Bu ürünlerin fiyatları da yüksek olduğu için, garantisiz ürün almak, sizleri sıfır eşya almaktan daha büyük bir masrafa sokacaktır.

Tümü